top of page

РФК - Благоевград

Неправителствена организация на магистър-фармацевтите от област Благоевград

100%

РФК - Благоевград

Съсловна организация на магистър-фармацевтите от област Благоевград

В А Ж Н О !!!

Здравейте Колеги,

 

До всички които имат свалени рецепти от отчета на РЗОК,

Инструкцията, за да може въобще някога да си вземете плащането е:

1. Обаждате се до софтуера да извади верификационните кодове и НРН на отпускане, за да ги подредят в рецептата и ако всичко е наред Обаждате се в РЗОК, да качите корекция.

2. Ако не можете да се справите със софтуера :

- пускане на отчета в този му вид, за да вземете плащането за всички останали рецепти.

- пускате възражение в РЗОК, към Директора и едно копие до РФК-Благоевград с текст според ситуацията

С което настоявате плащане и обяснявате, че сте подали в системата всичко по реда и благодарите за разбирането и се надявате възражението ви да бъде удобрено, тъй като проблема е комплексен

 

Най важното е да си пуснете отчетите днес до 14ч.

В 14 дневен срок можете да входирате възражение.

30.04.2024 г.

 

 

БЛАГОЕВГРАД,  

26.04.2024 11:57

 (БТА)

Аптеките в Благоевградска област са готови за ефективни стачни действия заради проблеми в търговията на дребно с лекарствени продукти. Това съобщи за БТА заместник-председателят на Управителния съвет на Регионална Фармацевтична колегия – Благоевград д-р Констнтин Качулев. 

От колегията посочват, че при ескалиране на напрежението съществува реална опасност аптеките да прекратят своите договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и населени места да останат без обслужване по НЗОК. Това ще рефлектира директно върху лекарствоснабдяването на пациенти, допълват оттам. 

Сред проблемите, които искат незабавни мерки от компетентните институции, от РФК – Благоевград посочват, че по време на издаването на междинни отчети за изпълнените рецепти от аптеките към НЗОК се установява софтуерен проблем, който рефлектира върху финансовото здраве на аптеките. Това означава, че НЗОК спира плащането по определени рецепти. В софтуерите на аптеките обаче не се забелязват проблеми и грешки при изпълнението на рецептите, обясняват от колегията. За периода от 1 до 15 април подадените данни за отпадане на рецепти от аптеките са на стойност десетки хиляди лева. Върху блокираните суми от НЗОК, аптеките в областта дължат и данък върху добавената стойност (ДДС), който е общо около 10 000 лева. 

От колегията казват, че тази система е за управление на бизнес процеси по снабдяване на големите фармацевтични компании, но не и за проследяване на фалшифицирани лекарства. По думите на Качулев такива не са установени на територията на страната- нито преди въвеждането на системата, нито след това. 

От РФК – Благоевград казват, че в последните няколко месеца са зачестили и случаите на глоби от Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), които са в размер от 15 000 до 25 000 лева. Това поставя аптеките във финансов нок-аут и удря по тяхното реноме, казват от колегията. 

Фармацевтите настояват за мерки и коригиране на грешните данни, постъпващи от Българската организация за валидиране на лекарства (БОВЛ) в НЗОК, след като Националната задрвноинформационна система (НЗИС) издава национален референтен номер (НРН) на отпускане след преминаване на всички контроли. Искането им е компетентните лица да извършат съответните проверки за всички сторнирани рецепти вследствие на грешно подадена информация от БОВЛ към НЗОК, за всички аптеки на територията на област Благоевград.

Управителен съвет

viber_image_2022-11-07_14-28-19-460.jpg

Магистър-фармацевт Евгени Антонов

  • Facebook
  • LinkedIn

ПРЕДСЕДАТЕЛ

viber_image_2022-11-07_14-29-59-454.jpg

Магистър-фармацевт Елица Петрова-Кирлиева

  • Facebook

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

viber_image_2022-11-07_14-33-58-657.jpg

Магистър-фармацевт Константин Качулев, дм

  • depositphotos_93318912-stock-illustratio
  • Facebook
  • Grey LinkedIn Icon

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

РФК Благоевград обхваща общините: Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Председател на УС на РФК:
Маг.-фарм. Евгени Антонов

Заместник-председател:

Маг.-фарм. Елица Петрова-Кирлиева

Маг.-фарм. Константин Качулев, дм

Главен секретар:
Маг.-фарм. Мария Димчева

Членове на УС на РФК:
Маг.-фарм. Катина Илчова
Маг.-фарм. Милка Николова
Маг.-фарм. Цецка Алексиева-Джабирова
Маг.-фарм. Антония Николова
Маг.-фарм. Илияна Парпелова-Метушева

КОНТРОЛНА КОМИСИЯ
Председател:

Маг.-фарм. Валентина Пешева
Членове:

Маг.-фарм. Христина Чимева

Маг.-фарм. Катя Бояджиева

КОМИСИЯ ПО ЕТИКА И КАЧЕСТВО
Председател:

Маг.-фарм. Марияна Балтаджева
Членове:

Маг.-фарм. Соня Антонова

Маг.-фарм. Наджибе Топова

Маг.-фарм. Надежда Димитрова

Маг.-фарм. Йоана Стойкова

bottom of page